Postens logotype   Hem Samlingar  Program Mötesrum Museishop
Postmuseum

 

 

 


 

Hushållerska sökes

I oktober år 1924 annonserade en man vid namn John Spång efter en hushållerska i tidningen Husmodern. Annonsen gav förmodligen ingen större framgång eftersom han redan i februari året därpå satte in en ny annons. Han hade specifika krav, svar med foto samt att den sökande skulle vara en ung dam.

John Spång var en 29-årig köpman från Björkö i Regna församling i Östergötland. Han levde ensam i ett hus på fyra rum och kök samt var ägare av en affär. Som köpman kunde Spång räkna sig till den borgerliga klassen och hade det till synes ganska gott ställt. Den hushållerska som blev anställd hos honom kunde förmodligen vänta sig bekvämligheter som rinnande vatten, eget rum och elektricitet, vilket inte alltid var att ta för givet.

För några år sedan kom en antikhandlare över en samling med svarsbrev till Spångs båda annonser, 84 brev och 55 fotografier, som Postmuseum fått ta del av. Den här nätutställningen är baserad på svarsbreven till dessa två annonser och ger oss en bild av några unga kvinnors liv i 1920-talets Sverige. Hur såg deras vardag ut? Hur levde och arbetade de? Hur framställde de sig själva i sina ansökningar? Vilka egenskaper ansågs viktiga att besitta för en kvinna som sökte arbete som hushållerska?

 

 

Index:
Yrkets fördelar och nackdelar »
John Spångs annonser »
Svar till ”Allt för hemtrevnaden 31471” »
God ton och hövlighet »
Tvåsidigt och fyrasidigt ark »
Skola och uppgifter »
Lön och löneanspråk »
Hushållerska nummer ett
Roligare att vara lite självständig »
Svar till ”Hushållskunnig 32241” »
Social bakgrund som merit? »
Om rätten att få sitt foto tillbaka »
Gifta kvinnor på arbetsmarknaden »
Spångs slutliga val »
Hur gick det sedan? »
Urval fotografier inkomna till Spångs annonser år 1924 och 1925 »

Nästa »


 

brev
Brev från Valborg Peterson från Söderhamn, skickat den 28 januari 1925.

Kuvert
Brev från Tori Härström från Stenstorp Falköpning, skickat den 17 oktober 1924.