Postens logotype   Hem Samlingar  Program Lokaluthyrning Museibutik
Postmuseum

 

 

 


 


Märkvärdigt!

Delvis stängd för ombyggnation resten av året. Återinvigs den 12 januari 2012.

Basutställningen har under hösten 2010 fått en välbehövlig renovering och27 januari 2011 öppnas den på nytt med en ny entré som är en digital exposé av frimärkenas värld, och ett nytt, interaktivt rum som beskriver processen från idé till färdigt frimärke.

Utställningen om frimärkets och samlandets spännande historia invigdes första gången 1999 och visar hur frimärksbilden utvecklats genom tiderna. Den berättar om kända och okända samlare samt visar både rariteter och frimärksförfalskningar, frimärkets betydelse som symbol för Sverige och gravörernas tålamodsprövande arbete.

I utställningen berättas också om vykortets historia från slutet av 1800-talet till idag. Nya inspirerande utställningar visas med jämna mellanrum i det sista rummet.

Nytt interaktivt rum
Det nya utställningsrummet beskriver dagens moderna frimärksproduktion i fyra stationer. Här finns ett touchbord där besökaren kan spela frimärksmemory, bläddra i digitala böcker och lära sig hur ett frimärke blir till.

En station tar upp upp Postens säkerhetsarbete och kampen mot de industriellt förfalskade frimärkena Här kan du läsa mikrotexter och ta del av andra säkerhetsdetaljer.

Gravörens arbete skildras i en tredje station och här berättas gravyrkonstens historia. Du får prova på att gravera på skrapkartong.

I en fjärde monter kan du beskåda de allra senaste frimärkena på frimärkshimlen. Här slår vi ett slag för den handskrivna hälsningen med ett noga utvalt frimärke.

Besökaren är omgiven av frimärken på graverade väggar och i taket pulserar en bildmässig frimärksbana som beskriver vårt behov av att kommunicera. Utställningsrummet har förhoppningsvis något att ge alla besökare. Men som målgrupper har vi främst tänkt på barnfamiljer i olika konstellationer samt Postens privat- och företagskunder.


Frågor? Tel. 08-781 17 54.

Pressbilder » Mauritiusfrimärken
Museets största dyrgripar Mauritiusfrimärkena
"Post Office" från 1847,
världens första kolonialfrimärken.

Frimärksgravyr

Frimärksgravyr.
Foto: Per Myrehed