Hem   Om Postmuseum   Utställningar   Programtips   Gruppvisningar   

Postmuseum       
 

Post F@ktum

Samlingar

Databaser 

Konferens/Uthyrning 

Museibutik
   
 
 


Tillfälliga utställningar

Linné, brevskrivaren
24 februari 2007 - 2 mars 2008

”Denna dyra samling af bref vore värd att göras public, som den innehåller många hundrade bref, uti hvilka afhandlas alt märkvärdigt…” (Carl von Linné i Vita, III)

År 2007 är det 300 år sedan den berömde vetenskapsmannen Carl von Linné föddes. Postmuseum firar det med denna utställning om en av de största brevskrivarna under 1700-talet.

Linné bedrev sitt arbete genom att korrespondera. Han underhöll viktiga kontakter med hjälp av sitt flitiga, globala brevväxlande. Lite tillspetsat kan man säga att Linné inte hade kunnat bedriva sin verksamhet utan Posten. Han var beroende av postgången och han fäste stor vikt vid den. Dessutom färdades han under sina resor på postvägarna i Sverige. Under sin tid som läkare i Stockholm använde Linné sig av stadens enda postkontor på Lilla Nygtan 6 i Gamla stan – dagens Postmuseum.

"Linné, brevskrivaren" försöker skapa ett porträtt av människan Carl von Linné. Vi får möta Linné när han skriver till sina mentorer, till sin bästa vän, till sin hustru Sara-Lisa och många andra viktiga kontakter.

Vi möter honom också som brevmottagare. Åtta av Linnélärjungarna, som reste världen över med uppdrag att samla in flora och fauna, skriver hem till sin lärare. Det är starka livsöden där flera av dem får sätta livet till, allt för vetenskapen och botaniken.

Under utställningstiden arrangeras en serie föreläsningar – se Programtips.

Museibutiken har ett Linnésortiment med bl.a. frimärken, vykort, souvenirer, affischer samt den lilla boken "Carl von Linné, brevskrivaren" - Museibutik.

Boken, liksom utställningen ”Linné, brevskrivaren”, har producerats i samarbete med Projekt Linnékorrespondensen vars huvudman är Svenska Linnésällskapet. Projektets syfte är att ge ut Carl von Linnés hela korrespondens vilket finansieras av Riksbankens Jubileumsfond och stöds av Kungliga Vetenskapsakademien, Uppsala universitet och Uppsala universitetsbibliotek samt av The Linnean Society i London.

Pressbilder »

Bra länkar om Linné »

Höstens föredrag om Linné »
Ung grafik
9 februari 2007-13 januari 2008

Välkommen till en kontrastrik utställning i vårt Allrum, där barn och ungdomar ställer ut sina egna grafiska blad!

I skolprogrammet Grafikverkstan får skolelever i år 4-9 samt gymnasiala utbildningar göra frimärksliknande tryck med linoleumsnitt. I utställningen visas ett urval grafiska blad från några av de 18 klasser som besökte verkstan under hösten 2006.John Lennon

1 juni – 7 oktober 2007

Det viktigaste föremålet i utställningen är John Lennons frimärksalbum som visas för första gången i Sverige och Europa. Förutom konst, foton, vykort, autografer, frimärken och annat med anknytning till popikonen John Lennon visar utställningen nämligen en för många helt okänd sida av honom: frimärkssamlaren!

År 2005 köpte Smithsonian National Postal Museum i Washington, USA, för en hög summa på auktion ett alldeles vanligt frimärksalbum som tillhört en alldeles vanlig pojke. Man kan undra varför det var så dyrt. Anledningen är att den 10-årige pojken John som samlat frimärkena hemma i Liverpool kring 1950, växte upp och blev allt annat än en vanlig man. Nu har Postmuseum som första museum i Europa fått låna detta vanliga och samtidigt så ovanliga frimärksalbum.

Det var av sin sju år äldre kusin Stanley Parkes som pojken John Lennon fick frimärksalbumet. Albumet har 145 sidor och innehåller 565 frimärken från hela världen, inklusive Sverige. Alla sidor är inte fyllda. Pojken som blev superstjärna fick väl annat att tänka på när han växte upp. Att John hade konstnärliga anlag kan man se på "klottret" han inte kunde låta bli att göra på några av albumets sidor.

I utställningen kan man också ta del av 15 beundrares berättelser om John Lennon och Beatles tillsammans med konst, bilder, unika föremål mm. Till exempel visas glasögon som har tillhört Lennon.

Ett par av deltagarna är konstnärerna Christer Themptander och Zigge Holmgren som har målat egna Lennon-porträtt. Här finns också ett riktigt Beatlesfan, Gunilla Nordgren Persson, för vilken John och Beatles har haft stor betydelse under uppväxten. Eller som ett annat fan, Louise Lind, säger: Beatles var livet.

Här visas också många av de frimärken som har kommit ut i hela världen med John Lennon och Beatles som motiv.


Smithsonian National Postal MuseumBadliv

4 maj – 14 oktober 2007

I utställningen visas Marianne Larssons samling med vykort, frimärken, baddräkter från olika tider och mycket annat. När etnologen Marianne Larsson på 1980-talet skrev en längre artikel om bad och badmode samlade hon mycket material till artikeln. Detta inspirerade henne till den samling som nu visas.

- Under 1870-talet utvecklades intresset för havsbad i Sverige. Den som ville kunde hitta mönster och sy sin egen sim- eller baddräkt, oftast i ylle. Mot slutet av seklet blomstrade badorterna och badliv var inte ett längre ett nöje enbart för överklassen, berättar Marianne Larsson.

- För vykortssamlare förknippas gärna badliv på kort med den lilla orten Mölle. Fotografen Lund fotograferade de, i mångas ögon, skamlösa uppträdandet i alldeles för utmanande badkläder. Bilderna spreds sedan som vykort i hela landet.

På 1930-talet blev solbränna och solbad modernt. I och med det lanserades den tvådelade baddräkten. Ordet bikini lanserades 1946, fem dagar efter det att man sprängt den första atombomben i fredstid på Bikiniatollen i Stilla Havet. Den tvådelade baddräkten slog dock inte igenom på allvar förrän under 1960-talet. I slutet på 1970-talet och 80-talet slängde man överdelen och solade topless i Europa. Under 90-talet har överdelen återkommit medan byxan blivit mindre.

I årets badmode syns både 70-tals inspirerade tangamodeller och mer rejäla byxor i boxershortsmodell.

 

Bindefelds bästa brev

16 oktober 2007 - 2 mars 2008

Festen börjar redan när gästen plockar upp inbjudningskortet från hallmattan eller postlådan. Det vet festarrangören Micael Bindefeld som genom åren lagt ner både tid och tankekraft på att skapa annorlunda inbjudningar som kittlar alla sinnen. Utställningen visar 63 av hans allra bästa inbjudningskort till olika evenemang och premiärer från slutet av 1980-talet fram till idag.

Det lär finnas de som samlar på Micael Bindefelds inbjudningskort som alla har skickats med Posten. De är tidstypiska dokument som inspirerar till egna skapelser.

– Att öppna ett kuvert med något som både känns och doftar angenämt skapar genast en förväntan. Det fungerar som en inledning, där gästen genast börjar fundera på såväl tänkbara klädval som presenter, säger Micael Bindefeld, som i 20 år har arrangerat många storslagna fester med både kungligheter, skådespelare, idrottsstjärnor och politiker som gäster.

Bland de många inbjudningskort som visas återfinns bland annat det som skapades till galapremiären av filmen ”Sagan om ringen”. När kuvertet sprättades, förstärktes forntidskänslan av tjärdoften från snöret som kortet handsytts med.

”Från mina resor tar jag ofta med mig både idéer och material; det kan vara malalyiskt bönepapper, vietnamesiskt rispapper eller handgjort bambupapper från Burma. Känslan jag vill få fram styr materialvalet – ett vitt silkespapper förmedlar en stämning, ett grovt returpapper en helt annan. Originalitet är minst lika viktigt som elegans, och material går att hitta på de mest oväntade ställen”, skriver Micael Bindefeld i sin nyutkomna bok ”Fest – om svar anhålles”, där inbjudningskorten har fått ett eget kapitel.  Här får man många inspirerande tips – allt från vett och etikett till tackkort. Syftet med utställningen är att inspirera till fest i både stor och liten skala.

Kort till galapremiären av filmen
Evita 1996.

 
Liten Lindgren

24 oktober 2007 - 20 januari 2008

En stor författare i ett litet format! Här visas alla svenska frimärken som på ett eller annat sätt har anknytning till Astrid Lindgren som i år skulle ha fyllt 100 år. Ofta är det hennes sagofigurer som avbildas på frimärke, men även Astrid Lindgren själv.

De olika förlagorna, som ligger till grund för frimärkena, består bland annat av färgglada akvareller av Ilon Wikland, Björn Berg och Ingrid Vang Nyman.

1987 års rabattfrimärken ägnades åt tio av Astrid Lindgrens figurer, som till exempel Nils Karlsson Pyssling stående på händer och Pippi som bär på Lilla Gubben. Dessa frimärken,
förlagor, minnespoststämplar, vykort, fotografier och mycket annat finns med i utställningen.

Från och med 8 november då de nya frimärkena "Astrid Lindgrens sagojul" ges ut, kan man också se museets julgran i utställningen – inspirerad av Astrid Lindgrens böcker.

Här är några exempel på frimärken på temat Astrid Lindgren.
Pressbilder »


Frimärket utgavs 1939.Carl von Linné (1707-1778)
målad 1775 av Alexander Roslin
(1718-1793). Målningen finns
hos Kungl. Vetenskapsakademien.
Foto: Anna-Karin Funk,
Postmuseum
John Lennon tillsammans med sin
sju år äldre kusin Stanley Parkes
framför barn-domshemmet i Liverpool.
Det var av Stanley han fick frimärksalbumet.Ett uppslag i John Lennons frimärksalbum.
Foto: Smithsonian National Postal Museum, USA.


I utställningen visas både konst, foton, föremål och mycket annat. Foto: Ove Kaneberg, Postmuseum.Under 1870-talet utvecklades
intresset för havsbad i Sverige.
Mot slutet av seklet blomstrade
badorterna och badliv var inte
längre ett nöje enbart för överklassen.
Foto: Postmuseum.


Långholmens strandbad. Ett
av frimärkena i samlingen är
från utgåvan Stockholm – Staden
på vattnet 1998 graverad av
Lars Sjööblom efter ett foto
av Erik Fernblad.
Foto: Postmuseum.

Micael Bindefeld ger i höst ut
boken "Fest – om svar anhålles"
där inbjudningskorten har fått
ett eget kapitel.


Ett inbjudningskort som tillverkades
2007 för en Afrikafest.
Foton: Stellan Herner.

Astrid Lindgren (1907-2002)
på ett frimärke utgivet 2002.
Förlaga av Lars Sjööblom efter
ett foto av Jacob Forsell.